Post | juli 2020 | Natuurwerkdag 20-20-20 | 3 min lezen

Jongeren betrekken bij jouw groene initiatief

Marjolein werkt bij The Pollinators, die met een community van betrokken pollinators zorgen voor een gezonde leefomgeving voor bestuivers zoals bijen en vlinders. In 2018 en 2019 organiseerden The Pollinators een Tree Fest: een dag in festival sferen, waarop deelnemers bomen planten, workshops volgden, en genoten van een programma vol kunst en muziek.


De editie in 2019 was op Landgoed Ziedewij. Op die dag kwamen 450 mensen samen om 1500 bomen te planten. Wat zijn de geheime ingrediënten van The Pollinators om jongeren te betrekken en te bereiken bij deze toffe natuurklus?


Leuk een laagdrempelig

Zorg voor een natuurklus die leuk en makkelijk is om aan mee te doen. Door het planten van bomen te combineren met een programma van workshops, kunst, cultuur, muziek en eten was het niet zomaar een Bomen Plant Dag maar een echt Tree Fest! Daarvoor is het leuk om eens om je heen te kijken welke groene initiatieven, projecten of evenementen daar goed in zijn en je daardoor te laten inspireren. De inspiratie voor het TreeFest kwam van een festival in Zuid-Afrika: het Green Pop festival. Het Treefest laat zien dat je lastige thema's als biodiversiteit en bijensterfte op een eenvoudige manier aan de orde kan stellen. Je hoeft geen natuur expert of bioloog te zijn om mee te doen aan het Treefest. Als jij de handen uit je mouwen wil steken, en een leuke en leerzame dag wilt beleven kun je meedoen.


Bereikbaarheid van de natuurklus is een pré voor de laagdrempeligheid. Maar mocht je natuurklus iets verder weg zijn? Maak dan van de reis een leuke ervaring, bijvoorbeeld door een fietstocht te organiseren, of een haal en breng service op te zetten! Zo wordt de natuurklus ook nog eens een manier om gezond en fit buiten bezig te zijn.


Voor, door, met jongeren

Een van de geheime ingrediënten waarom het Treefest zoveel jongeren mobiliseerde, is dat het deels georganiseerd werd door jongeren, en er veel jongeren in het programma vertegenwoordig waren. Dus kijk om je heen, hoe kun je samenwerken met lokale organisatie die al veel jongeren bereiken? En in jouw netwerk, familie, buurt – welke jongeren zou je kunnen vragen om mee te helpen met het organiseren van jouw natuurklus?


Zet je in voor een betere wereld!

Veel jongeren willen zich inzetten voor een betere wereld, en zoeken naar manieren om een steentje bij te dragen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Ze willen een nuttige bijdrage leveren en meer leren over deze thema's. Door te benoemen hoe jouw natuurklus de natuur en biodiversiteit een steuntje in de rug geeft en waarom dat belangrijk is, maak je jongeren extra enthousiast om mee te doen.


Leren en ontmoeten

De combinatie tussen handen uit de mouwen voor de natuur, iets nieuws leren en andere mensen ontmoeten is volgens Marjolein ook een opzet die jongeren aanspreekt. Zo waren er tijdens het Treefest verschillende workshops, en was er veel ruimte om te netwerken en anderen te ontmoeten.

Door jouw natuurklus te combineren met een lezing of workshop biedt je mensen de mogelijkheid iets nieuws te leren. En door aandacht te hebben voor een goede sfeer en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, wie weet met een feestelijk muziekje, hapje en drankje erbij, wordt jouw natuurklus ook een gezellig netwerkmoment.


Social media

The Pollinators zijn een kei in het bereiken van jongeren via social media. Niet alleen door te vertellen over de natuurklus (het Treefest) zelf, maar ook door een kijkje te bieden achter de schermen en in de organisatie. Door te laten zien we je bent, en waarom je je inzet voor jouw project kun je anderen enthousiasmeren om ook mee te doen. Daarbij helpt het als je gebruik maakt van foto's en filmpjes waar ook jongeren op te zien zijn.


Samengevat de belangrijkste geheime ingrediënten: zorg dat jongeren zich met jouw natuurklus kunnen inzetten voor datgene wat zij belangrijk vinden, dat ze tegelijkertijd kennis opdoen én anderen kunnen ontmoeten op een gezellige, actieve en inspirerende doe-dag in de natuur!


Wil jij meer weten over The Pollinators en hoe je onderdeel kunt worden van de Pollinator Community? Kijk hier

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Terugblik op Groene Spar Sessie 'Groene vrijwilligers in de Spotlight'

| Natuurwerkdag 20-20-20
Groene vrijwilligers in de Spotlight
De Nederlandse natuur is op allerlei manieren afhankelijk van de inzet ...
Lees meer

Werven en binden van vrijwilligers

| Natuurwerkdag 20-20-20
Moestuinman is een groen initiatief in Rotterdam en omgeving, bedacht en opgericht door Max de Corte ...
Lees meer

Samenwerken met jongeren in het groen

| Natuurwerkdag 20-20-20
Anna's tuin en ruigte is een groene oase aan de rand van Amsterdam, opgezet door jongeren en gerund door ...
Lees meer