Post | mei 2021 | Natuurwerkdag 20-20-20 | 2 min lezen

Terugblik op Groene Spar Sessie 'Groene vrijwilligers in de Spotlight'

Groene vrijwilligers in de Spotlight

De Nederlandse natuur is op allerlei manieren afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Voor zijn proefschrift deed dr. Wessel Ganzevoort onderzoek naar deze groene vrijwilligers. Welke lessen wil hij meegeven aan natuurorganisaties? Alvast een voorproefje: luister naar wat de vrijwilliger wil en zoek naar manieren om dat aan te bieden.

 

Drijfveren en motivaties van groene vrijwilligers

Groene vrijwilligers zijn onmisbaar voor de natuur. Ze beschermen en beheren natuurgebieden, verzorgen excursies, of tellen vogels en planten. Wat drijft een groene vrijwilliger eigenlijk? En waarom is het belangrijk om hierop aan te sluiten als organisatie?

De meeste vrijwilligers zijn gemotiveerd voor groen vrijwilligerswerk omdat ze daarmee bijdragen aan de natuur en een persoonlijke band met de natuur kunnen opbouwen. Jongere vrijwilligers worden daarbij iets meer gemotiveerd door de kans om nieuwe dingen te leren en buiten te zijn. Oudere vrijwilligers zetten zich juist wat vaker in omdat ze een band hebben met een gebied.

 

Jongeren en groen vrijwilligerswerk

Op dit moment is de groene vrijwilliger nog geen afspiegeling van de samenleving, blijkt uit het onderzoek van Ganzevoort. Vrijwilligers zijn gemiddeld ouder, hoger opgeleid en ook vaker man. Sommige vrijwilligers maken zich daar zorgen om. Ze zijn bang dat door het gebrek aan jongere vrijwilligers er niemand zal zijn om de taken over te nemen, waardoor de druk te hoog wordt voor de huidige groep.

Hoe zorg je er voor dat vrijwilligerswerk aantrekkelijker wordt voor jongeren? De eerste stap is om te denken vanuit de vrijwilliger. Bij jongeren is het belangrijk om te zorgen dat aan hun interesses en motivaties wordt voldaan. Dit kan door bijvoorbeeld duidelijk kansen te bieden om tijdens het vrijwilligerswerk iets te leren. Jongeren hebben veel verplichtingen en maken daarom keuzes hoe ze hun tijd besteden. Een activiteit waar ze iets leren en dat goed op hun CV staat geeft hen een reden om vrijwilligerswerk te verantwoorden.

 

Het belang van waardering

Naast het aantrekken van nieuwe doelgroepen is het van belang om de huidige vrijwilligers te waarderen en te faciliteren in hun behoeften. Vrijwilligers stellen waardering erg op prijs: een bedankje, feedback over hun bijdrage, of meer inspraak in het beleid. Hun werk moet zeker niet vanzelfsprekend gaan voelen, of nog erger: als ‘bezuiniging’ op betaald werk. Organisaties doen er daarom goed aan om vrijwilligers meer te zien als personen met eigen motivaties en drijfveren: mensen waarmee ze samenwerken. De belangrijkste boodschap uit de sessie is daarom: luister naar wat de vrijwilliger wil en zoek naar manieren om dat aan te bieden.

 

Voorbij ‘onze’ vrijwilliger

Een andere interessante discussie is de verbondenheid van vrijwilligers aan een specifieke organisatie. Voelen vrijwilligers zich verbonden aan de organisatie waar ze mee werken? Of zijn ze vooral gedreven door hun eigen interesses en kiezen ze voor de organisatie die dat aanbied? De grote vraag is of dit een probleem is. Misschien zullen organisaties minder moeten denken over ‘hun’ vrijwilligers en de activiteiten zo inrichten dat iedereen die geïnteresseerd is kan aanschuiven.

 

De volgende spar sessie zal gaan over het flexibeler inrichten van groen vrijwilligerswerk, deze is op 20 mei 2021 van 20.00 – 21.30. Aanmelden kan hier.

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Werven en binden van vrijwilligers

| Natuurwerkdag 20-20-20
Moestuinman is een groen initiatief in Rotterdam en omgeving, bedacht en opgericht door Max de Corte ...
Lees meer

Samenwerken met jongeren in het groen

| Natuurwerkdag 20-20-20
Anna's tuin en ruigte is een groene oase aan de rand van Amsterdam, opgezet door jongeren en gerund door ...
Lees meer

Jongeren betrekken bij jouw groene initiatief

| Natuurwerkdag 20-20-20
Marjolein werkt bij The Pollinators , die met een community van betrokken pollinators zorgen voor een gezonde ...
Lees meer