Post | september 2020 | Natuurwerkdag 20-20-20 | 2 min lezen

Werven en binden van vrijwilligers

Moestuinman is een groen initiatief in Rotterdam en omgeving, bedacht en opgericht door Max de Corte. Moestuinman zet zich onder andere in voor voedselinitiatieven zoals stadslandbouw, permacultuur, (buurt)moestuinen en voedselbossen. Daarnaast spelen educatie, ecologisch bouwen, zelfvoorzienendheid en bewustwording een belangrijke rol bij Moestuinman. Moestuinman werkt veel met vrijwilligers en heeft ze eerder te veel dan te weinig! Max de Corte deelt een aantal interessante tips en trics om vrijwilligers voor je groene initiatief te werven én te behouden. 


Diversiteit

Iedereen heeft iets toe te voegen, aldus Max. Of dit nou met je handen is of met je brein, of dit wekelijks is of eenmalig: alle beetjes helpen en iedereen is welkom om te werken als vrijwilliger. Sterker nog, diversiteit zorgt volgens Max voor versterking van elkaars kwaliteiten. Diversiteit kan zich uiten in verschillende (studie)achtergronden en interesses, maar ook in verschillende persoonlijkheden en leeftijden. Een tip om de sociale cohesie in een groep te bevorderen: focus op voeding. Dit thema verbindt ons allemaal en is een aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan. Bij een voedselbos staat voeding natuurlijk al centraal, maar ook een simpel koffiemoment organiseren draagt al bij aan het creëren van verbinding tussen de vrijwilligers.


Communicatie

Naast diversiteit binnen een groep, is communicatie tussen de organisatie en de vrijwilligers heel belangrijk. Over praktische zaken natuurlijk, hoe laat vrijwilligers waar verwacht worden bijvoorbeeld. Maar ook als er bij een organisatie sprake is van lichte chaos of onduidelijkheid, dan kun je dit volgens Max het beste gewoon communiceren naar de vrijwilligers. Niet alles hoeft namelijk perfect geregeld te zijn. Door middel van de juiste communicatie zorg je voor sympathie en begrip voor de situatie bij vrijwilligers.


Ruimte om jezelf te kunnen zijn

Max benadrukt het belang van elkaar leren kennen. Met laagdrempelige gesprekjes die niet over het vrijwilligerswerk gaan, ontstaat er ruimte om open naar elkaar te zijn en zet je een open en verwelkomende cultuur neer. Daarbij is het van belang om duidelijk aan te geven dat je benaderbaar bent als contactpersoon en dat vrijwilligers naar je toe kunnen komen als dat nodig is.


Vrijheid en verantwoordelijkheid binnen het vrijwilligerswerk

Voor vrijwilligers is het belangrijk dat ze de keuze hebben over wat en wanneer ze bijdragen. Zoals eerder genoemd, is alle hulp waardevol en bruikbaar. De behoefte aan verantwoordelijkheid verschilt onder vrijwilligers en het is belangrijk dat te weten van elkaar. Sommige vrijwilligers hebben geen behoefte aan eigen verantwoordelijkheid. Het liefste komen ze aanwaaien wanneer het hen uitkomt, krijgen ze te zien wat er gedaan moet worden en kunnen ze een taak kiezen die ze willen uitvoeren. Sommige vrijwilligers willen wel graag meer verantwoordelijkheid. Dan is het belangrijk dat te stimuleren en te faciliteren.


Social media

Een gouden tip om positief imago op te bouwen op social media is door het delen van gratis kennis. Dat wekt interesse en zorgt misschien niet per sé voor nieuwe vrijwilligers maar leidt wel tot positieve mond-op-mondreclame. Kijk waar jij veel van af weet, wat je toch al aan het doen bent, en deel dat via social media met de buitenwereld. Voor inspiratie over hoe je structureel en met enthousiasme laat zien wat je doet en weet, neem eens een kijkje nemen hoe Max dat doet.


Meer weten over De Moestuinman, kijk op de site!

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Terugblik op Groene Spar Sessie 'Groene vrijwilligers in de Spotlight'

| Natuurwerkdag 20-20-20
Groene vrijwilligers in de Spotlight
De Nederlandse natuur is op allerlei manieren afhankelijk van de inzet ...
Lees meer

Samenwerken met jongeren in het groen

| Natuurwerkdag 20-20-20
Anna's tuin en ruigte is een groene oase aan de rand van Amsterdam, opgezet door jongeren en gerund door ...
Lees meer

Jongeren betrekken bij jouw groene initiatief

| Natuurwerkdag 20-20-20
Marjolein werkt bij The Pollinators , die met een community van betrokken pollinators zorgen voor een gezonde ...
Lees meer