Post | april 2021 | challenges | 2 min lezen

Wormenhotel maken (level 4)

Hoi Hoi, Ik (Els) heb een fascinatie voor afval scheiden. Omdat mijn gemeente geen mogelijkheden geeft om GFT te scheiden (vet stom), heb ik laatst een wormenhotel gebouwd voor op mijn balkon. Wil jij nou ook graag je GFT afval scheiden en tegelijkertijd nieuwe huisdieren? Doe dan mee aan de wormenhotel challenge! Hieronder staan de benodigdheden en een stappenplan voor het bouwen jouw eigen wormenhotel. Onderaan de pagina vind je een overzichtsfoto van de stappen.
Benodigdheden


 • Minimaal 3 bakken waarvan 1 met een deksel. Bijvoorbeeld van IKEA (ca. 4 liter op de foto). Als je met meer personen in huis woont kan je beter bakken met een grotere inhoud nemen.
 • Boormachine
 • Een mengsel van bladeren, aarde, stro, karton, papier of houtsnippers
 • Compost
 • Wormen. Je kan via verschillende manieren aan wormen komen. Bijvoorbeeld hier, of kijk op www.wormenhotel.nl of er een locatie is in jou buurt waar je wormen op kan halen.
 • Groente, fruit en tuin afval. Daarnaast houden wormen ook van eierenschillen, theezakjes, koffieresten en papiersnippers. Wat je beter niet in het wormenhotel kan gooien zijn onder andere melk- en olieproducten, brood, vlees, vis, ui, knoflook, gekookt eten, of biologisch afbreekbaar plastic.
 • Plastic potje, een baksteen, of schaaltje om de onderste bak te scheiden van de daarop volgende bak.


Stappenplan


 1. Wormen houden van lucht. In alle bakken boor je gaatjes aan de onderkant en zijkanten behalve in de bak voor de onderste laag. In de laatste bak wordt namelijk het vocht opgevangen. Dit vocht kun je gebruiken als vloeibare meststof voor je planten. Let erop dat je voor gebruik deze substantie wel verdunt met water (10:1). 
 2. Meng voor de volgende laag de compost en het mengsel van de bladeren etc. met elkaar en voeg hierbij de wormen toe. Hier gaan ze zich als eerste thuis voelen. Geef de wormen ongeveer een week de tijd om te wennen.
 3. Boven op de wormen laag komt nog een bak waarin het GFT afval zit. Na een tijdje kruipen de wormen door de gaten omhoog en gaan ze op zoek naar nieuw voedsel.
 4. In de onderste bak vormt zich intussen steeds meer compost. Wanneer dit lijkt op een dikke substantie kan het gebruikt worden als mest voor je planten. Zeef de wormen er voorzichtig uit, als die er nog in zitten.
 5. Als de laatste bak al vol is met GFT afval, maar de bak eronder nog niet helemaal gecomposteerd is, kan je er een extra bak opzetten voor nieuw GFT afval.