Locaties

In het voorjaar van 2021 vinden de Nature Impact Days plaats bij deze 20 te gekke natuurlocaties! Klik op een organsatie om meer te weten te komen, of kijk op de kaart wat er bij jou in de buurt is.

Camping Zonnehoeve

Op Camping Zonnehoeve overnacht je midden in de natuur. Lekker ravotten en genieten van de frisse lucht. Je slaapt onder de fruitbomen en je plukt je eigen maaltijd in de kruidentuin en het voedselbos. De sfeer is altijd mega gezellig, jong en oud komen hier samen en regelmatig worden er eet-avonden gehouden. Je handen uit de mouwen steken in dit voedselbos is dan ook altijd een feestje!

Stichting Natuurrijk

Bij stichting Natuurrijk bewijzen Kees en Birgitte Beaard hoe mooi de natuur kan groeien, zonder gebruik van zware machines, pesticiden en meststoffen. Waar eens een stuk weiland was, daar groeien nu inheemse planten, bomen, struiken, en het is rijk aan verschillende diersoorten, insecten en amfibieën. Natuurrijk is een plek waar je je verbaasd over de veerkracht, pracht en rijkdom van de natuur.

IVN Natuureducatie

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.

Staatsbosbeheer Hof van Delfland

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 ha natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten.

Coöperatie Ondergrond

Ondergrond wil zo veel mogelijk voedselbossen realiseren, die bijdragen aan duurzame voedselproductie en een gezonde, leefbare stad. En Ondergrond wil een voedingsbodem creëren voor deze voedselbossen, sociaal, cultureel, financieel en ruimtelijk.

Buitenplaats Molenwei

Natuur- en recreatieboerderij Buitenplaats Molenwei hecht waarde aan een toekomstbestendig platteland wat toegankelijk is voor een breed publiek. Samen met jou streven we naar het behoud van het agrarisch erfgoed, versterking van de natuur, vitale programma’s voor jong en oud en een community die de verantwoordelijkheid wil nemen voor een duurzame toekomst.

Plukhof

De Plukhof is een levend, bloeiend, zoemend en plukbaar, idee van Geerten Ten Bosch en Marleen Oud, die de (kunst)opdracht voor een eerbetoon aan de Dochters van Dordrecht wonnen en zorgt voor meer groen en biodiversiteit.

Stel je deze stad voor die gonst, bromt, snort en fladdert. Af en aan vliegende bijen, zweefvliegen, vlinders, torretjes en andere insecten. Op verwaarloosde en braakliggende stukjes grond groeien bloemen in alle soorten en maten: papaver en akelei, korenbloem, komkommerkruid en vrouwenmantel. Judaspenning en een enkele boom ter nagedachtenis aan de ons oudst bekende vrouwen. Een blijvende herinnering aan al die vrouwen die voor de stad belangrijk zijn of zijn geweest. Door hun gedachtegoed symbolisch te koppelen aan evenzoveel bloemen, blazen we ze (nieuw) leven in. Pluk jezelf een bosje bijzondere Dochters en schik daden en verhalen in een vaas.

Schiedamse Molens

De Babbersmolen is gelegen aan de Poldervaart in het volkstuinencomplex “De Vijfsluizen”. Het is een uniek stukje cultuurlandschap waar je je echt 100 jaar terug waant in het oude Delflandse polderlandschap. De molen is gebouwd in 1710 als stenen opvolger van een houten poldermolen die hier al eeuwenlang de Babberspolder bemaalde. Het is de oudste nog bestaande stenen poldermolen van Nederland.


Dankzij onze vrijwilligers is de molen in principe elke zaterdag te bezoeken. Houdt zijn eigen Facebookpagina in de gaten voor eventuele wijzigingen in de openingstijden.

IVN Dordrecht Landschap Zwijndrechtse Waard

Gezamenlijk onderhouden IVN Dordrecht en Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard het landschap de Hooge Nesse. De Hooge Nesse was vroeger een landbouwpolder, daarna een slib en gronddepot en is nu getransformeerd naar een aantrekkelijk natuurgebied. Hier kun je struinen over paden en zoeken naar bijzondere planten en vogels.

Natuurstad Rotterdam

Stichting Natuurstad Rotterdam stimuleert duurzaam denken en handelen door middel van recreatie, educatie en participatie. Op onze 8 bijzondere kinderboerderijen en 14 inspirerende (school)tuinen ontdekken en leren bezoekers, jong en oud, alles over de natuur, het milieu en duurzaamheid.

Tiengemeten

Op een steenworp afstand van de Randstad ligt Tiengemeten. Een eiland midden in het Haringvliet, voormalige zeearm van de Noordzee. De pont brengt je in tien minuten naar dit eiland vol ongerepte wildernis en ouderwetse stukjes platteland.

Hof van Segwaert

De Hof van Seghwaert is een oude boomgaard in Zoetermeer. Voor 1970 was Zoetermeer een agrarisch gebied vol met boomgaarden. Deze zijn door de bouw van woonwijken in Zoetermeer vrijwel geheel verdwenen. Medio 2014 heeft een bewonersinitiatief zich ontfermt over een van de laatste oude perenboomgaard van Zoetermeer. De stichting De Hof van Seghwaert heeft deze historische plek in korte tijd en met steun van de Gemeente Zoetermeer omgevormd naar een wijktuin. De boomgaard moet behouden blijven en een verbindende functie krijgen in de buurt. Een plek waar iedereen aan mee kan helpen. Een plek waar bewoners zich thuis voelen en elkaar tegen komen.

Voedselbos Rockanje

Voedselbos Rockanje is een voedselbos in wording. Een voedselbos is in principe een boomgaard met verschillende lagen, die dusdanig met elkaar in verbinding staan dat er weinig onderhoud nodig is en dat de gewassen elkaar versterken. Behalve de beplanting die grotendeels inheems is, zal dit door natuurlijk beheer meer dieren gaan aantrekken. De initiatiefnemers van het Voedselbos Rockanje willen laten zien dat kleinschalige teelt van onbekende en inheemse gewassen, vergeten groenten en eetbare bloemen prima in samenhang met de natuur kan functioneren.


Het voedselbos is ontworpen als recreatieve ontmoetingsplek met een educatief karakter en krijgt daarnaast ook een maatschappelijke doelstelling; een zorgfunctie voor mensen met een beperking.


De ideale plek om met een klein gezelschap af te spreken in een groene omgeving, waar je onder het genot van huisgemaakte lekkernijen en streekproducten tot rust komt of je juist verdiept in de lokale biodiversiteit.

De Groene Ontmoeting

De Groene Ontmoeting is een nieuwe stichting uit 2016 en werkt in het verlengde van boerderij 't Geertje te Zoeterwoude, Zuid-Holland.

't Geertje is al sinds 1982 bezig is om als boerderij zoveel mogelijk te werken in de kringloop van de natuur, duurzame voeding te produceren en stad met platteland te verbinden.


De Groene Ontmoeting zorgt ervoor dat bovenstaande doelen nog breder worden getrokken en nog verder de diepte in gaan. Zij werkt aan de volgende vier punten:

1. duurzame voedselproductie

2. verbinden van landbouw en natuur

3. verkorten van kringlopen

4. vergroten van natuur- en voedselbewustzijn

Kindertuinen Delft

Op een kindertuin maken kinderen kennis met de natuur en met ons voedsel. Ze leren stapsgewijs en heel praktisch dat een tuin niet zo maar een bak aarde is met wat mooie planten erin, maar een levend geheel. Dat alle beestjes en plantjes met elkaar samenwerken om ons voedsel te laten groeien. Dat is belangrijk want kinderen krijgen zo meer waardering voor de natuur en moes tuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten zorgt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland. We maken ons sterk voor de natuur die nog over is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die wij beheren, maar ook daarbuiten. Want we gaan een stap verder. Op een manier die past bij het Nederland van nu. Natuurmonumenten vraagt alle Nederlanders om samen nieuwe natuur te maken, te verzorgen en te beschermen.

Heemtuin Goudse Hout

In de Heemtuin Goudse Hout wordt de natuurlijke rijkdom en verscheidenheid van het oorspronkelijke veenweidegebied, zoveel mogelijk, in ere hersteld. De tuin ligt midden in het rustige recreatiegebied de Goudse Hout en is dagelijks geopend.

I-CHANGE

I CHANGE the value of food is een beweging die samen met elke schakel in de voedselketen stappen zet naar een waardig voedselsysteem met minimale verspilling. Wij inspireren en stimuleren om stappen te zetten. Initiëren en faciliteren innovaties, en communiceren resultaten.

Omdat een transitie van de hele voedselketen een gigantisch grote opgave is, maken we deze uitdaging behapbaar en kopieerbaar. We benaderen regio Delft als micro voedselketen.

IVN Vrijwillig Landschapsbeheer

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is.

Voedselbos Benthuizen

Voedselbos Benthuizen is een particulier voedselbos dat zich nog bevindt in de startfase. Er komen steeds meer bomen, planten, struiken, bloemen en kruiden bij. Dat versterkt de biodiversiteit en is dan ook een waar paradijs voor verschillende organismen. Tegelijkertijd levert het bos ook lokaal voedsel op voor de mens!

Zuid-Hollands Landschap Wassergeest

Ontdek de natuur dichtbij!

Het Bewaarde Land Meijendel

Het Bewaarde Land is een natuurbelevingsprogramma voor leerlingen van groep 5 en 6 van het basisonderwijs. De begeleiders van het Bewaarde Land trekken met de kinderen natuurgebied Meijendel in. Zo ontwikkelen ze zorg, respect en liefde voor de natuur.

Stichting Landgoed Veldzicht

Streekmuseum en landerij Veldzicht is sinds 2009 gevestigd in de boerderij ‘Veldzicht’, die 1864 aan de Herenweg 114 werd gebouwd. De laatste bewoner, Jaap Hoogeveen, wilde dat de boerderij en de landerijen behouden zouden blijven als authentiek element in het landschap. Zo geschiedde. Een prachtige boerderij met nog mooiere planten en kruidentuinen is in Noordwijk gevestigd. Vrijwilligers zijn hier de drijvende kracht achter het werk van het nodige onderhoud en de community die zij hebben opgebouwd.

Voedselpark Gnephoek

In juli 2015 startten een groepje idealisten aan de rand van de Gnephoekpolder een ambitieus project: het omtoveren van een leeg bedrijventerrein naar een educatief duurzaam voedselpark. Vijf jaar later is dat zeker gelukt!

Nature Impact Days Partners

De Groene MotorSamen maken we Zuid-Holland groener!Lees meer
Zuid-Hollands LandschapOntdek de natuur dichtbij!Lees meer