Skip Sidebar

Over ons

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is.

Deel

Help mee aan het onderhoud van geriefhoutbosjes

Taak · 4–8 uur
Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland, Nederland
Natuur & MilieuDierenwelzijnOnderwijs
Deze klus is verlopen Je kan hier andere klussen vinden.20 plaatsen over.
Klus Delen
IVN Vrijwillig Landschapsbeheer
#28705
Scan me of ga naar www.campagnes.zelfdoeninzh.nl/o/IVN-Vrijwillig-Landschapsbeheer/klussen/Help-mee-aan-het-onderhoud-van-geriefhoutbosjes/28705 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Zagen & bomen planten: zorg ervoor dat de geriefhoutbosjes er netjes bijliggen! Goed voor de biodiversiteit!

Uitgebreide omschrijving

Maak impact! 

Kom gezellig helpen in de natuur, draag bij aan het onderhoud van een geriefhoutbosje en versterk de biodiversiteit. Bomen planten, wilgen knotten, takken zagen of een takkenril maken: het kan allemaal op 7 november in Alphen aan den Rijn. 

 

Een geriefhoutbosje, wat is dat? 

De Molenwetering is een lange brede watergang die van hartje Alphen aan den Rijn in de richting van Leiden loopt. Naast de Molenwetering loopt het Weteringpad, een vrijliggend fietspad. Langs dit pad liggen in het gebied veel “oude” geriefhoutbosjes en stukjes weiland. Deze geriefbosjes zijn kleine eilandjes die boeren achter hun land aanlegden voor geriefhout. Dit hout diende voor het stoken van het waterfornuis, voor stelen van de gereedschappen en voor hout in de groentetuin. Deze bosjes zijn inmiddels niet meer weg te denken in het landschap van het Groene Hart en bieden een mooie plek voor flora en fauna.

 

Waarom ben jij nodig? 

Onderhoud van deze bosjes is heel belangrijk. Als bomen te groot worden en het gaat bijvoorbeeld stormen, kunnen ze gemakkelijk omvallen door de zachte veenbodem met alle gevolgen van dien voor zowel de watergang als het fietspad. IVN Vrijwillig Landschapsbeheer helpt de gemeente met het onderhoud en beheer, waarbij de natuurwaarde zo hoog mogelijk blijft. Ook plant IVN Vrijwillig Landschapsbeheer andere soorten aan, om de aantrekkelijkheid voor vogels en insecten te verhogen. 

 

Wat ga jij doen? 

Er is licht tot zwaar zaag- en ruimwerk aan wilgen, essen, elzen en esdoorns. Het dikke hout mag je meenemen voor bijvoorbeeld je kachel of om er iets van te maken. Dunner hout en takken verwerken wij in rillen, zodat de kade nog aantrekkelijker wordt voor kleine vogels en zoogdieren. Als er geen plek is voor een takkenril dan versnipperen wij de takken op een later moment en kunnen de snippers gebruikt worden op paden of in tuinen als bodembedekker. 

 

Wat levert het jou op? 

Gedurende de dag leer je meer over onder andere biodiversiteit, hoe je (zaag)gereedschap gebruikt, het nut van het onderhouden en de geschiedenis van geriefhoutbosjes. Dit alles doe je niet alleen, maar samen (COVID-proof) met maximaal 40 andere vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken!


Eten en drinken

De sfeer is er goed. Er is koffie en thee, cake, soep (vega en niet-vega) en een broodje hamburger of vegaburger! 

 

Hoe kom ik er?

Met de auto: parkeerterrein Schietsportvereniging Alphen. Loop daarna naar de goed zichtbare oranje tent langs het Weteringpad. Met de fiets: kom dan direct naar de goed zichtbare oranje tent langs het Weteringpad.
Deze klus is verlopen Je kan hier andere klussen vinden.20 plaatsen over.
Klus Delen

Over IVN Vrijwillig Landschapsbeheer

IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is.