Skip Sidebar

Over ons

Voedselbos Vlaardingen realiseert aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam.

Leven op het land
Deel

Hijs jezelf in het waadpak voor de kleine waterdieren

Event · 27 aug 2022, 09:45 - 13:30
Van Boendaleweg 1, 3132KC Vlaardingen, Nederland
Leven op het land
U kunt zich helaas niet langer registreren voor deze klus.
Klus Delen
Voedselbos Vlaardingen
#55247
Scan me of ga naar www.campagnes.zelfdoeninzh.nl/o/Voedselbos-Vlaardingen/klussen/Hijs-jezelf-in-het-waadpak-voor-de-kleine-waterdieren/55247 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Bij deze klus kan je fruit plukken en verwerken in de boskeuken, kleine bomen omzagen of lisdodde uit het water halen.

Uitgebreide omschrijving

Met jouw zelf geplukte appels bak je in het voedselbos pannenkoeken op open vuur. Zin in het stevige werk? Dan kun je flink je handen uit de mouwen steken door kleine bomen om te zagen of lisdodde uit het water te verwijderen.


Stammetjes zagen of lisdodde verwijderen doe je onder leiding van een ervaren vrijwilliger.


Om de lisdodde te verwijderen, ga je het water in met een heus waadpak aan. Zo hou je droge voeten en kleren. Je krijgt ter plekke uitleg hoe je de lisdodde eruit kunt halen. De lisdodde leg je op de kant, en een andere vrijwilliger brengt het met een kruiwagen naar een geschikte plek. Zo zorg je ervoor dat de habitat blijft bestaan voor kleine waterdieren, waardoor ook in het voedselbos de biodiversiteit groot blijft.


Kies je ervoor om stammetjes te gaan zagen, dan krijg je stevige werkhandschoenen aan. Een ervaren vrijwilliger begeleidt je erbij om veilig te werken. En ligt de boom horizontaal, dan verwijder je met elkaar de zijtakken en zaag je de boom in kleinere stukken. De stammetjes die je zaagt, zijn vooral wilgen, elzen en populieren. Nuttige bomen, ook in een voedselbos. Maar als ze te groot worden, nemen ze het licht weg van onze fruitbomen. Daarom halen we ze op tijd weg, op het moment dat dit nog veilig en zonder kettingzaag kan.

Met jouw hulp kan het fruit in het voedselbos beter rijpen, en hangt er in volgende jaren nog meer fruit in de boom!


Stammetjes zagen en lisdodde verwijderen kan een flinke work-out zijn, dus het is handig als je van aanpakken weet en fit bent. Doe jij het liever wat rustiger aan, dan kun je appels oogsten, het vuur aansteken en pannenkoeken bakken. Op de dag zelf merken we vanzelf hoe lang iedereen door wil gaan met het zwaardere werk, dat is helemaal prima.


Programma

Van 09.45 tot 10.00 is er een inloop. We starten om 10u met een kennsimaking, korte rondleiding over het voedselbos en een uitleg van de klussen. Daarna gaan we aan de slag. Rond 12.45 sluiten we de klus af met heerlijke zelfgemaakte pannenkoeken. De eindtijd is rond 13.30.

Hoe kom ik er?

Vanaf de Van Boendaleweg vind je rechts naast het gashuisje een klein paadje. Volg dit pad linksaf langs de bramenstruiken tot aan de fietsenstalling. Neem de linkervork in het pad en loop door het hek. Vanaf de Westwijk volg je de Geert Grootelaan tot aan de Zuidbuurt. Het voedselbos is het eerste perceel aan je linkerhand. Neem de rechtervork langs het insectenhotel en steek het loopbruggetje over.
U kunt zich helaas niet langer registreren voor deze klus.
Klus Delen
Vrijwilligerswerk in Vlaardingen > Vlaardingen Klussen > Voedselbos Vlaardingen > Hijs jezelf in het waadpak voor de kleine waterdieren

Over Voedselbos Vlaardingen

Voedselbos Vlaardingen realiseert aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam.