Skip Sidebar

Over ons

Over de Babbersmolen

De Babbersmolen is een oude poldermolen uit 1710, midden in stedelijk gebied. Op het molenerf en in de directe omgeving is een kleinschalig historisch cultuurlandschap weer tot ...

Deel

Klimaatklus

Taak · 4–8 uur
Schiedamsedijk 2a, 3117 HA Schiedam, Nederland
Natuur & MilieuBuurt & omgevingKunst & cultuur
Deze klus is verlopen Je kan hier andere klussen vinden.12 plaatsen over.
Klus Delen
stichting Schiedamse molens
#28716
Scan me of ga naar www.campagnes.zelfdoeninzh.nl/o/stichting-Schiedamse-molens/klussen/Klimaatklus/28716 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

help mee met het behouden van de biodiversiteit, onderhoud van natuur en erfgoed en ga lekker naar buiten

Uitgebreide omschrijving

Door mee te helpen bij het landschapsonderhoud leer je hoe de mensen vroeger van en met de natuur leefden. De natuur biedt heel veel en door verstandig gebruik put je haar niet uit. Daar kunnen we tegenwoordig nog iets van leren. Alle werkzaamheden gaan vooraf door een korte uitleg van vroegere toepassingen en gebruiken.

Vanwege strengere Corona-maatregelen werken we in kleine ochtend- en middagploegen van 15 deelnemers en hebben we geen lunch. Wel is er koffie en thee met wat lekkers en een flesje water want van werken ga je zweten.


Werkzaamheden:

· opschonen van de wilgengriend van onder begroeiing en zaailingen

· wilgen knotten tenzij ze nog veel blad hebben

· snoeihout verzagen of verwerken in takkenril

· bodemvervuiling (kunststof) in griend verwijderen

· onderhoud rietschermen eendenkooi

· uiteinde vangpijp herstellen met wilgentenen

· onkruid maaien in eendenkooi

· sloten van waterloop langs vlietland

· onderhoud houten beschoeiing vlietland

Hoe kom ik er?

LET OP: routeplanners geven soms de verkeerde adreslocatie. Navigeer daarom naar Burgemeester van Haarenlaan 1240 in Schiedam. Iets verder aan de rechterkant is een gratis parkeerplaats die uitkomt bij de Poldervaart. Volg van daar de bordjes naar de molen; 4 minuten lopen. OV: stap uit bij metrostation Troelstralaan en loop deze laan naar beneden uit. Steek het kruispunt over en volg vanaf daar de molenbordjes. Vanaf metro 15 minuten lopen.
Deze klus is verlopen Je kan hier andere klussen vinden.12 plaatsen over.
Klus Delen

Over stichting Schiedamse molens

Over de Babbersmolen

De Babbersmolen is een oude poldermolen uit 1710, midden in stedelijk gebied. Op het molenerf en in de directe omgeving is een kleinschalig historisch cultuurlandschap weer tot leven gewekt. Je vindt er bijvoorbeeld een wilgen kweekbos, eendenkooi, natte weide, sloten, moestuin en kippen!

Bezoekers ervaren hoe een poldermolenaarsgezin vroeger leefde van en met de natuur. Kennis die veelal verloren is gegaan maar hier herontdekt kan worden: welke kruiden en planten kunnen we gebruiken?; hoe maak je groente in voor de wintermaanden?; hoe gebruik je een zeis voor natuuronderhoud?

Het ouderwetse ‘rommelige’ boerenlandschap zorgt voor een grote biodiversiteit die vroeger vanzelfsprekend was maar nu hard achteruit holt. Help mee om het te onderhouden!

Door mee te helpen bij het landschapsonderhoud leer je hoe de mensen vroeger van en met de natuur leefden. De natuur biedt heel veel en door verstandig gebruik put je haar niet uit. Daar kunnen we tegenwoordig nog iets van leren.